NDB stelt eigen competities uit en adviseert haar lidorganisaties hetzelfde te doen.
We zitten nog steeds midden in de coronacrisis. Een onzekere periode waarvan we niet weten hoe lang die nog gaat duren. Het leek lang de goede kant op te gaan maar het kabinet kwam vorige week met een sombere boodschap en een dringend advies, want 'het gaat niet goed'. Na een speciale coronacrisis vergadering heeft de NDB de ontwikkelingen en ervaringen in de praktijk met darten én de anderhalve meter regel, op een rij gezet en besloten de eigen competities uit te stellen.
De Nederlandse Darts Bond houdt de coronacrisis al vanaf het begin nauwlettend in de gaten en ook de mogelijkheden en uitdagingen voor de dartssport. Zo is er continu overleg met NOC*NSF en collega bonden. Ook hebben we veel gelobbyd bij verschillende instanties zoals het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het veiligheidsberaad, verschillende veiligheidsregio’s, individuele gemeentes en Vereniging Sport en Gemeenten. Niet zonder succes. Zo was er vanaf 1 juli voor de sport weer veel mogelijk en op 6 juli hebben wij gecommuniceerd dat je bij een potje darten binnen 1,5 meter van elkaar mag komen indien het niet anders kan.
In die periode hebben wij als advies gegeven aan alle lidorganisaties om zich voor te gaan bereiden op het nieuwe seizoen en klaar te staan voor het geval we weer met elkaar zouden kunnen beginnen. Ook de NDB heeft alle voorbereidingen voor het nieuwe seizoen getroffen en zelfs voor de landelijke competities zoals de LaCo en SuperLeague de inschrijving geopend.
Vorige week kregen we echter weer een stevige waarschuwing van onze minister-president. Premier Rutte viel tijdens de persconferentie meteen met de deur in huis: "Als we zo doorgaan, zijn we binnenkort terug bij af. Dan gaat het land weer op slot en zijn we terug waar we niet willen zijn." Rutte en De Jonge gebruikten het persmoment van dinsdag 18 augustus vooral om hun zorgen te delen en het land nog één keer te waarschuwen. Ook zijn weer verschillende maatregelen afgekondigd en zijn de regels in de horeca, de plek waar wij voornamelijk onze sport beoefenen, weer aangescherpt. Uiteraard neemt de Nederlandse Darts Bond deze signalen heel serieus.
De NDB heeft vorige week daarom een aantal belangrijke en moeilijke beslissingen moeten nemen. Ondanks dat wij alles op alles hebben gezet om te kijken hoe we weer verantwoord konden beginnen hebben wij door de recente ontwikkelingen en enkele praktijkvoorbeelden (die we zo verder uitleggen) de volgende beslissingen genomen:
1. Wij stellen onze landelijke competities, LaCo en SuperLeague, uit tot 1 januari 2021. Ook de SuperLeague play-offs worden voor die tijd definitief niet georganiseerd. (Het inschrijfgeld wordt teruggestort).
- Het NDB Rankingcircuit wordt niet opgestart voor 1 januari 2021.
- De inschrijving voor de Dutch Open Darts zal niet op 1 oktober 2020 open gaan. Er zal in een later stadium bekend gemaakt worden of en wanneer de Dutch Open Darts in 2021 georganiseerd gaat worden.
- Daarnaast adviseren wij onze lidorganisaties om haar regionale competities ook uit te stellen tot 1 januari 2021. Hierover hebben wij hen via een videoconferentie persoonlijk geïnformeerd. Alle lidorganisaties dienen hier zelf een besluit over te nemen.
Het coronabeleid van het kabinet staat in het teken van het voorkomen van een nieuwe landelijke lockdown. De situatie in bijvoorbeeld regio’s Rotterdam en Amsterdam vraagt om een andere aanpak dan ergens anders in Nederland. Veel wordt daarom op dit moment overgelaten aan lokale en regionale bestuurders, de burgemeesters voorop. Zij moeten in geval van een lokale uitbraak beslissen over zaken als een lokale mondkapjesplicht, het afsluiten van parkeerterreinen, het beperken van publiek bij amateursportwedstrijden, het inperken van regels en de openingstijden van de horeca en nachtwinkels.
Er zijn 25 verschillende veiligheidsregio’s en Nederland kent meer dan 350 gemeentes. Onze 25 lidorganisaties hebben vaak te maken met verschillende veiligheidsregio’s en zijn verspreid over verschillende gemeentes. Elke veiligheidsregio heeft zijn eigen noodverordening en elke gemeente mag lokaal zijn regels aanscherpen.
We zien nu al verschillen hoe gemeenten omgaan met de anderhalve meter maatregel in de horeca. Waar we eerder al aangaven dat, na overleg met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en NOC*NSF, we in een afgebakend gebied binnen anderhalve meter mochten komen bij een potje darten, blijkt dit in de praktijk op meerdere plaatsen in het land door lokale overheid tegen te worden gehouden.
Zo weten we uit de praktijk dat verschillende gemeentes zich vasthouden aan de toelichting in de noodverordening en binnen de horeca altijd anderhalve meter afstand moet worden gehouden. Deze verschillen in de (lokale) regelgeving en de interpretatie daarvan per gemeente maakt het naar onze beoordeling onmogelijk om een goede regionale of landelijke dartscompetitie op te zetten.